Larapinta

Reacties

Wat betekent Kalihamsa voor mij!!!

Om te begrijpen, hoe belangrijk Kalihamsa voor mij is, moet ik eerst iets vertellen over mijn voorgeschiedenis:
Na een jarenlange zoektocht naar de oorzaak van mijn klachten, vroeg iemand, die fybromialgie had, mij of ik mogelijke deze ziekte had? Toen ik hierover ging lezen, vielen de puzzelstukjes in elkaar: ik had fybromialgie. Mijn klachten namen sterk toe na mijn verhuizing naar Bodegraven eind 2001. Ik had chronische pijn in mijn handen en schouders en verder op wisselende plekken door mijn lijf. Simpele handelingen, zoals typen, essentieel voor mijn werk als beleidsmedewerker, waren al pijnlijk. Mijn polsen zaten als vastgevroren. Simpele handelingen als geld aannemen of met een dienblaadje lopen, kon ik niet meer of gingen gepaard met hevige pijn. Ik kon vreselijk moe zijn. Zo moe dat de trap op lopen of een kastdeur openen als een onmogelijke hindernis voor me opdoemden. Als ik op zaterdag met de auto mijn boodschappen voor mijn eenpersoonshuishouden had gedaan, was ik zo moe, dat ik eerst 2 uur ging slapen, voordat ik de boodschappen uit kon pakken. Dit energie probleem werd versterkt door mijn slaapprobleem. Ik sliep weliswaar gemakkelijk in, maar werd ieder uur of nog vaker wakker. Dit alles leidde tot angst om invalide te worden.

Mijn kennismaking met Kalihamsa:

Tai chi les
Op internet zocht ik naar informatie over fybromialgie en vond een verwijzing naar Thea Lagendijk en tai chi tao. De lessen werden toen zelfs in mijn eigen dorp gegeven. Samen met een vriendin gaf ik me begin 2002 op. Al tijdens de tweede of derde les merkte ik tot mijn stomme verbazing dat de bewegingen met mijn pols mij tijdens een tai chi oefening geen pijn deden. In de loop der jaren verdween de chronische pijn naar incidenteel pijn bij overbelasting of erg vochtig weer. Mijn energieproblemen zijn ook sterk afgenomen. De extreme moeheid dat ik bv. de trap niet op kan, heb ik niet meer. Als ik bewust met mijn energie omga, kan ik heel veel. Ik kan weer wandelingen van 15 km maken. Bij gewone wandelingen van een of twee uur heb ik geen stok meer nodig. Ik reis weer over de hele wereld en ging te paard en te voet tot aan de oorsprong van de Ganges op 4300 m hoogte in de Himalaya.
Om zover te komen heb ik naast de wekelijkse les een tijd lang dagelijks een kwartiertje thuis geoefend en ook op vakantie start mijn dag met tai chi tao. In 2007 kreeg ik na een uitgebreid hartonderzoek te horen dat, ondanks mijn fybromialgie en diabetes, mijn conditie beter was dan die van een gemiddelde leeftijdgenoot. Dat was vlak voor ik 50 jaar werd.

Workshops, meditatieweekend, seminar en individuele behandelingen door Thea:
Naast de tai chi tao lessen bracht Kalihamsa mij nog veel meer op uiteenlopende terreinen. Thea bracht mij weer in contact met mijn gevoel en mijn zelfvertrouwen groeide. Daardoor nam ik de stap om in therapie te gaan op een moment dat het op zich goed met me ging. Ik heb daar veel oud zeer opgeruimd, waardoor het leven beduidend lichter werd. Dit, samen met de wezenlijke verbetering ten aanzien van de fybromialgie, zorgde ervoor dat ik me op mijn 50ste beduidend jonger voelde, dan op mijn 40ste.  Kalihamsa leerde mij mijn eigen kwaliteiten te herontdekken. De lessen tijdens de weekends zijn overigens ook heel confronterend, maar je krijgt er ook heel wat voor terug.
Kalihamsa maakte me wakker en gaf me stimulans om bepaalde beslissingen te nemen. In juli 2007 besloot ik tijdelijk korter te gaan werken en enkele maanden later gaf ik een goed betaalde baan op. Ik had 18 jaar bij dezelfde baas gewerkt en een hoge functie bereikt. Ik werkte binnen een grote gezondheidzorginstelling, maar ik was niet bezig met zaken waar mijn passie lag. Op 1-1-2008 startte ik een eigen bedrijf. Ik werk voor mensen met autisme of mensen met een verstandelijke handicap en bijkomende problematiek. Ik open voor hen nieuwe deuren en zie hen een bijzondere groei doormaken. Dat geldt ook voor de medewerkers, die ik coach. Ik doe zeer afwisselend werk en vind het heerlijk dat ik eigen baas ben en mijn eigen koers kan varen. Kalihamsa houd mij scherp en helpt mij in het proces van bewustwording. Samen met de tai chi lessen helpt Kalihamsa mij ook om rust te vinden in zeer hectische en chaotische tijden.
Kortom: ik hoop nog lang gebruik te kunnen maken van de opvolger van Kalihamsa: Larapinta.

José Bouts, Bodegraven augustus ’09
 

To the English website