Larapinta

Tai Chi 13

Tai chi is oorspronkelijk afkomstig uit China. Het heeft als symbool het ying en yang. Licht en donker. Geest en Materie. De bedoeling is dat beide in evenwicht zijn.

Tai chi is een vorm van beweging gebaseerd op de energieleer van de 5 elementen (water, hout, vuur, aarde en metaal). Elk element staat in verbinding met bepaalde organen.
Deze leer heeft verschillende technieken om de energiestroom in het lichaam te stimuleren, waardoor de vitale organen beter gaan werken. Ook komt er meer zuurstof in het bloed. Het heeft een kalmerende invloed op het denken. Daardoor kan men lichaam en geest beter in balans brengen en/of in balans houden. Dit kan o.a. door meditatie, meditatief lopen, ademhalingsoefeningen meridiaantechnieken, zelfmassage etc.
De oefeningen kun je staand, zittend, liggend of zelfs in gedachten doen.
Er zijn nauwelijks(gezondheids-)redenen te noemen die een belemmering kunnen vormen om deel te nemen.
Je mag het aanpassen aan de eigen mogelijkheden, niets moet.
Jan Kraak heeft de methodes die gebruikt worden verfijnd en geïntegreerd met disciplines vanuit de qi gong; tai chi chuan; meditatief lopen enz.
Ook de informatie die hij van andere tai chi tao docenten kreeg verwerkte hij in zijn methoden.

De opleidingen en speciale dagen heb ik daar jarenlang gevolgd en ben in 1998 bij de Volksuniversiteit gestart met zelf les geven. Daarna heb ik ook opleidingen tot tai chi tao docent gegeven.
Omdat ik de tai chi tao goed kon integreren in mijn andere werkzaamheden is er in 2003 een eigen centrum tot stand gekomen waar tai chi tao gegeven wordt.
Door de vriendschap met Jan en Alie Kraak heb ik veel geleerd en op mijn manier mijn steentje mogen bijdragen aan de oostelijke groep van tai chi tao docenten.
In het bijzonder over de methoden en het belang van de 13 chakra’s heb ik veel uitgewisseld met Jan.
Juist omdat er weinig over de 13 chakra’s bekend was en is (Sonia Bos heeft deze symbolieken naar buiten gebracht) en ik deze opleidingen gevolgd heb bij haar, was het voor mij een voortdurend onderzoeken en uittesten welke methoden er bij de tai chi geïntegreerd konden worden.

Omdat ik de werking en belangrijkheid van deze chakra’s voor zowel lichaam als geest ben gaan beseffen ben ik steeds meer met deze kennis te werk gegaan in de tai chi tao.
Na het overlijden van Jan Kraak heb ik de tai chi tao omgezet in de naam tai chi 13. Doelend op de 13 chakra’s en mijn eigen stijl.

Ook het belang van kleur en klank is voor mij een niet te scheiden deel voor heelheid.
Wat gestalte is gaan krijgen als een totaal eigen tai chi 13 uitdrukking in mijn lessen.
Na de start van het eigen centrum ben ik steeds meer gaan werken met deze eigen methodieken die uniek zijn voor eerst Kalihamsa en nu Larapinta.
Het is een natuurlijke combinatie van oude en nieuwe methoden geworden. Aangepast aan de behoeften van deze tijd.

De (soms verrassende) resultaten zijn steeds meer bij artsen, reumatologen, fysiotherapeuten en psychologen op gaan vallen.
Ik ben met mijn ta chi 13 methodiek betrokken bij een wetenschappelijk onderzoek bij de Maartenskliniek Woerden.

 

To the English website